Mišljenja liječnika

STUDIJE
o utjecaju sastojaka dodatka prehrani FertilUp za muškarce na plodnost prema mišljenju struke

Oksidativni stres igra ključnu ulogu u muškoj plodnosti i negativno utječe na kvalitet sperme. Antioksidansi imaju dokazano pozitivan učinak na smanjenje oksidativnog stresa i posljedično na poboljšanje muške plodnosti. U različitim studijama 1-5 dokazano je da antioksidansi kao što su vitaminC, vitamin E i koencim Q10 imaju pozitivan učinak u liječenju muške neplodnosti na način da povećavaju broj i pokretljivost spermija. FertilUp za muškarce sadrži sva tri antioksidansa u optimalnim količinama.

Dokazano je, da je smanjena količina koenzima Q106u sjemenoj tekućini neposredno povezana s astenospermijom (smanjena pokretljivost spermija) te da koenzim Q10 smanjuje nedostatke sistema zbog antioksidativnog stresa.

U studiji koju su izradili u GRI-u (Glasgow Royal Infirmary)7 u Škotskoj gdje su proučavali utjecaj selena na neplodnost kod muškaraca dokazano je da se kod muškaraca koji su tri mjeseca uzimali 100mcg selena dnevno (jednaka količina koja se sastoji u dodatku prehrani za bolju plodnost FertilUp) osjetno se povećala pokretljivost spermija. U studiji se također pokazalo da je kod 11% muškaraca došlo do uspješne oplodnje jajne stanice (u kontrolnoj grupi koja je uzimala dodatke s placebo efektom, nisu zabilježeni nikakvi primjeri uspješne oplodnje).

Uloga cinka u muškoj plodnosti potvrđena je od strane Europske komisije gdje su doneseni i zaključci o njegovoj nepobitnoj ulozi u plodnosti i reprodukciji. Cink također doprinosi održavanju normalne razine testosterona u krvi i igra važnu ulogu u diobi stanica. U istraživanju Američkog društva za reproduktivnu medicinu koje je provedeno 2002. godine dokazan je učinak cinka i folne kiseline na plodnost muškaraca. Rezultati su pokazali značajno povećanje količine spermija od čak 74% u grupi muškaraca s lošim kvalitetom sperme, a sličan trend se pokazao i kod plodnih muškaraca. FertilUp za muškarce sadrži dnevnu dozu od 15 mg cinka i 400 mcg folata.

1. Agarwal A; Nallella KP; Allamaneni SS; Said T.M. (2004) Reprod Biomed , 8[6]:616-27

2. Balercia G; Mosca F; Mantero F; Boscaro M; Mancini A; Ricciardo-Lamonica G; Littarru G. (2004) Fertil Steril. 81[1]:93-8.

3. Suzuki M; Kurabayashi T; Yamamoto Y; Fujita K; Tanaka K. (2003) J Reprod Med, 48[9]:707-12.

4. Henmi H; Endo T; Kitajima Y; Manase K; Hata H; Kudo R. (2003) Fertil Steril.80[2]:459-61

5. Crha I; Hruba D; Ventruba P; Fiala J; Totusek J; Visnova H.Cent (2003) Eur J Public Health , 11[2]:63-7.

6. Balercia G. Arnaldi G. Fazioli F. Serresi M. Alleva R. Mancini A. et al. (2002) Andrologia 34; 107–111.

7. Scott R, MacPherson A. Selenium supplementation in sub-fertile human males. Br J Urology 1998; 82:76-80.

8. Wong; W.Y. Merkus H.M. Thomas C.M. et al. (2002) Fertil Steril 77; 491–498.

Na temelju opisanih studija i znanstvenih dokaza potrebno je unositi dovoljne količine antioksidansa, vitamina i minerala kako bi se utjecalo na poboljšanje plodnosti odnosno na bolji kvalitet sperme. Dodatak prehrani FertiUp za muškarce sadrži sve potrebne antioksidanse, vitamine, minerale i biljke u optimalnoj dozi te je siguran za uzimanje i ne izaziva nuspojave.

STUDIJE
o utjecaju sastojaka dodatka prehrani FertilUp za žene na plodnost prema mišljenju struke

Antioksidansi imaju važnu ulogu i u ženskoj plodnosti, što pokazuju i brojne studije. Nedavno je provedena studija1u SAD-u koja je prikazala efekte i utjecaj antioksidansa B-karotena, vitamina C i vitamina E na vrijeme koje je potrebno ženama za začeće. Studija je pokazala kraće vrijeme potrebno ženama za začeće ako im je index težine bio ispod 25 i ako su uzimale B-karoten. U Studiji se također uspio potvrditi utjecaj antioksidansa na plodnost žena iznad i ispod 35 godina starosti. Povećanjem količine B-karotena i vitamina C uspjelo se smanjiti vrijeme potrebno za začeće kod žena ispod 35 godina starosti dok se povećanjem i količina vitamina E uspjelo postići sličan efekt kod žena iznad 35 godina starosti. FertilUp za žene sadrži optimalnu dozu B-karotena, vitamina C i vitamina E.

Istraživanje, provedeno 2012. godine u Hamburgu u Njemačkoj2 ukazalo je na pozitivne efekte vitamina C i E, te također vitamina B6, vitamina D, iodina, seleniuma i željeza.

FertilUp za žene sadrži sve gore navedene sastojke u optimalnoj dozi za pozitivan utjecaj na žensku plodnost.

1. Ruder E.H.; Hartmann T.J.; Reindollar R.H.; Goldman M.B. (2014) Female dietary antioxidant intake and time to pregnancy among couples treated for unexplained infertility

2. Buhling K.J.; Grajecki D (2012) The effect of micronutrient supplements on female fertility: a systematic review.


PREPORUKE ZA BOLJU PLODNOST
Opće zdravstveno stanje i životni stil
Na trudnoću također utječe opće zdravstveno stanje i životni stil para. Pijte što manje alkoholnih pića i prestanite pušiti, što najmanje za trećinu smanjuje mogućnost začeća i povećava opasnost pobačaja i krvarenja tijekom trudnoće. Ako ste previše tjelesno aktivni, smanjite tjelesna opterećenja. Stres može negativno utjecati na oba partnera - odgađa ovulaciju i utječe na proizvodnju sjemena.

Redovno posjećujte ginekologa, odnosno ginekologinju
Ako to niste još učinili, odmah se naručite i raspitajte se o vašem zdravstvenom i reproduktivnom stanju. Prilikom svake posjetite, obavijestite liječnika ili liječnicu o promjenama na tijelu i unutar njega, čak i o najmanjim. Simptomi određenih bolesti čine se uobičajenima i često su zanemareni. Naime, itekako mogu utjecati na plodnost.

Održavajte primjerenu tjelesnu težinu
Tjelesna težina znatno utječe na razinu hormona estrogena, proizvoda masnih stanica unutar tijela. U slučaju previsoke tjelesne težine, razina estrogena je previsoka. Učinak je sličan kao kod kontracepcijskih pilula. Ujedno vam može povećati razinu inzulina, što u izuzetnim slučajevima može dovesti do stanja kada jajnici ne oslobađaju više jajne stanice. S druge strane, preniska tjelesna težina može uzrokovati opadanje razine estrogena, što usporava reprodukcijski ciklus koji se u ekstremnih slučajevima može i zaustaviti.

Prestanite pušiti
Dokazano je da pušenje nepovoljno utječe na žensku i mušku plodnost. Pušenje je štetno za jajnike a može uzrokovati određene negativne promjene na samim jajnicima koji mogu biti ispostavljeni genetskim nepravilnostima. Pušenje kod muškaraca utječe na količinu i pokretljivost spermija. Ako pušite, pravo je vrijeme da prestanete.

Praktikujte siguran seks
Razne spolno prenosive bolesti jedan su od najvećih uzroka neplodnosti. S obzirom da simptome često ne primjećujemo, bolest nije pravilno liječena. To može uzrokovati određene promjene unutar tijela koje neugodno utječu na plodnost, na primjer rane na jajovodima koji onemogućuju normalan put jajnih stanica do maternice. Koristite prezervativ i redovito se testirajte na spolno prenosive bolesti.

Prebrodite stres
Stres je jedan od glavnih faktora koji utječu na plodnost. U razdoblju kada planirate trudnoću pokušajte se opustiti, izbjegavajte pretjerano stresne situacije i, ako je moguće, priuštite si godišnji odmor. Iako je izuzetno teško, pokušajte ne razmišljati o trudnoći. Priuštite si izlet u prirodu, opustite se, upišite tečaj joge itd. Psihičko stanje igra vrlo veliku ulogu – zasigurno poznajete razne priče o parovima koji su godinama čekali dijete; trudnoća se dogodila nakon što su posvojili dijete.

ŠTA JE FERTILUP?
FertilUp je učinkovito rješenje za parove s problemima oko začeća. FertilUp za muškarce i žene je prirodna nadopuna prehrani koja sadrži kombinaciju biljaka, vitamina, antioksidansa i minerala. Proizvod je plod višegodišnjih istraživanja švedskih ginekologa. FertilUp povećava mogućnosti začeća te poboljšava reproduktivno stanje organizma. Na taj način u organizmu stvara optimalne uvjete za začeće. Prirodna forumula FertilUp-a posebno je prilagođena muškom i ženskom tijelu, te pospješuje fazu oplodnje.
Vse pravice so pridržane © 2012. Sign in
Izdelava: MMstudio